Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'actual Penelles

Penelles es la porta del sud-est de la comarca de la Noguera, límit amb l’Urgell i el Pla d’Urgell, als peus de la serra de Bellmunt-Almenara. A dia d’avui, Penelles pot presumir de ser el poble amb més murals per habitant de tot Catalunya gràcies al Gargar Festival.

El festival de murals i d’art rural neix amb l’objectiu d’aportar al poble una injecció de vida i de combatre el despoblament. La iniciativa, que vol difondre la cultura artística al món rural, ha fet de Penelles tot un referent. Amb un centenar de murals distribuïts per tot el poble, es valora, s’impulsa i es dona visibilitat tan a artistes locals com internacionals.

El poble, a més a més, també destaca per altres elements. Al nord del terme s’hi troba Rocafinestres, a 30 minuts caminant, amb una vista privilegiada del Montsec i el Prepirineu per una banda i la plana de Lleida per l’altra.  A l’extrem sud, la finca històrica del Castell del Remei (on juntament amb el restaurant i el santuari a la verge del Remei, hi ha la coneguda bodega de vi que pot lluir, entre molts altres, del títol de ser el primer vi embotellat de Catalunya), la llar Santa Anna i el nucli d’Almassor (amb el seu petit museu del cinema i la casa rural de la Masuca d’en Monfà), juntament amb grans masies com Torreneral, la Toralla, cal Folch i la Granja Sant Vicenç Ferrer. Trobareu també un bonic passeig d’una hora caminant des del poble per les banquetes històriques del canal d’Urgell i les arbredes que recorren el camí de la Plana

Dins el nucli de Penelles, podreu trobar la font centenària, la plaça Major, el safareig, la creu gòtica de terme, les dues esglésies (les restes de la romànica i la modernista de Sant Joan Baptista, construïda per en Danés i Puig Boada, deixeble de Gaudí). I també degustar, a més a més del vi del Castell del Remei, pa i coques del forn artesà, embotits fets a ca l’Enriqueta o gaudir de la cuina del restaurant El Taller, Lo Xaragall i Les Piscines. A l’Espai Gargar, just al costat de l’església vella, hi ha l'oficina de turisme, també podreu visitar el taller Estampart d’estampacions i obres en fusta.

Les festes que se celebren són: Gargar Festival i Fira del Món rural, celebrats el primer cap de setmana del mes de maig; la festa major d’estiu, que es celebra el darrer cap de setmana d’agost; i la festa del Castell del Remei, el segon diumenge d’octubre.

A l'entorn més immediat hi ha llocs de tant interès com el poblat ibèric de Tornabous, l'estany d'Ivars i Vila-sana o les restaurades trinxeres de la guerra civil 1936-1939; i només a pocs quilòmetres es troben el Pilar d'Almenara, el Monestir de les Avellanes (s. XII), lloc d'enterrament dels comtes d'Urgell, la ciutat comtal de Balaguer amb restes musulmanes, i la serra del Montsec, paradís per a geòlegs, naturalistes, astrònoms i  esportistes.