al contingut a la navegació Informació de contacte

presentació

Encara que d’èpoques antigues hi ha constància de poblaments ibèrics, romans i visigots, no va ser fins el 1084 que Ermengol IV Compte d’Urgell va encomanar a Ramon Gombal la conquesta i repoblació del terme de Penelles fent un castell al costat d’una bassa d’aigua i aprofitant unes penyes (en llatí Pinnella, d’on prové el nom del poble) que feien de muralla.

 

El 1186, Guillem de Meià va fer donació del poble als Cavallers del Temple. Un cop suprimits, va passar a l’Orde de l’Hospital de Sant Joan de Jerusalem (coneguts com els Cavallers de Malta) que van conservar la jurisdicció civil i criminal fins els segle XIX.

 

Aquest mateix segle, amb la construcció del Canal d’Urgell, Penelles i tots els pobles regats pel canal van créixer i van acollir moltes famílies que venien de terres de secà buscant feina i prosperitat per a les seves famílies. L’aigua va portar vida al nostre territori.

 

Penelles és la porta del sud-est de la comarca de la Noguera, límit amb l’Urgell i el Pla d’Urgell, als peus de la serra de Bellmunt-Almenara on comença la històrica plana d’Urgell. Al nord del terme, Rocafinestres, a 30 minuts caminant, on hi ha una vista privilegiada del Montsec i Prepirineu per una banda i la plana de Lleida per l’altra. A l’extrem sud, la finca històrica del Castell del Remei (on juntament amb el restaurant i el santuari a la Verge del Remei, hi ha la coneguda bodega de vi que pot lluir, entre molts altres, del títol de ser el primer vi embotellat de Catalunya), la llar Santa Anna i el nucli d’Almassor (amb el seu petit museu del cinema i la casa rural de la Masuca d’en Monfà), juntament amb grans masies com Torreneralt, la Toralla, cal Folch i la Granja Sant Vicenç Ferrer, entre altres. Hi podem arribar fent un bonic passeig d’una hora caminant des del poble per les banquetes històriques del Canal d’Urgell i les arbredes que recorren el camí de la Plana.

 

Dins el nucli de Penelles, podreu trobar la font centenària, la plaça Major, el safareig, la creu gòtica de terme, les dues esglésies (les restes de la romànica i la modernista de Sant Joan Baptista, construïda per en Danés i Puig Boada, deixebles de Gaudí). I també degustar, a més a més del vi del Castell del Remei,  la cervesa artesana  “Lo Perot” (l’obrador de la qual es pot visitar), pa i coques del Forn Artesà, embotits fets a ca l’Enriqueta o gaudir de les terrasses del bar Tres Escales i el restaurant Lo Xaragall i, durant l’estiu, les piscines. Per dormir, la casa rural del cal Pauetó és una molt bona opció. A l’espai GarGar, just al costat de l’església vella, hi ha el punt d’informació on també podreu visitar el taller d’Estampart (estampacions i obres en fusta).

 

Esperem que juntament amb l’entorn i l’experiència GarGar, pugueu gaudir d’aquest poble que us acull amb els braços oberts

Document Actions