al contingut a la navegació Informació de contacte

Situació del Poble

El terme municipal actual de Penelles, adscrit a la comarca de la Noguera, abasta un territori de 26 km2. Està constituït  pels antics termes rurals d'Almassor, Bellestar, Granja Sant Vicenç Ferrer,  Castell del Remei,  Falcons i Torreneral (antigament Torre N'Herald), amb Penelles com a centre administratiu, lloc conquerit per Ermengol IV d'Urgell, el 1078. Tot el municipi compta  amb més de cinc-cents habitants, i constitueix un territori homogeni d'interès supralocal en els àmbits geogràfic, econòmic  i històric.

El municipi, integrat  morfològicament a la plana  d' Urgell, es troba situat al bell mig  de tres comarques històriques amb les quals limita: Noguera, Urgell i Pla d'Urgell. Conserva una rica arquitectura religiosa antiga i moderna, com  el santuari de la Verge del Remei amb els bellíssims frescos  del pintor noucentista Josep Obiols (1953-54), autor del cambril de la Mare de Déu  de Montserrat,  capella presidida per  una venerada talla de la Verge del Remei, patrona de la pagesia de la Plana d'Urgell, lloada per la famosa “Pregària” amb lletra d´Esteve Sunyol i música del mestre Lluís Millet. Conserva un interessant patrimoni agroindustrial constituït per grans masies, colònies rurals i indústries dedicades a la transformació i comercialització de productes de la terra.

 Als cellers del Castell del Remei s´hi  elabora  un vi amb denominació d´origen pròpia de gran qualitat, guardonat al llarg de la seva història amb prestigiosos premis  internacionals. Daten del 1780, i són uns dels més antics i qualificats dins la geografia de Catalunya. Com a curiositat el vi “Castell del Remei” es va servir al sopar que es va oferir al famós físic Albert Einstein amb motiu de la seva celebrada visita a Barcelona l´any 1923. Als mateixos cellers s´exhibeix un gran bloc de pedra amb una inscripció votiva d´època romana.

A l'entorn més immediat hi ha llocs de tant interès com el poblat ibèric de Tornabous, l'estany d'Ivars i Vila-sana o les restaurades trinxeres de la guerra civil 1936-1939; i només a pocs quilòmetres es troben el Pilar d'Almenara, el Monestir de les Avellanes (s. XII), lloc d'enterrament dels comtes d'Urgell, la ciutat comtal de Balaguer amb restes musulmanes, i la serra del Montsec, paradís per a geòlegs, naturalistes, astrònoms i  esportistes.

 Text: Francesc Amorós

Document Actions